România săracă și needucată dă clasă statelor occidentale: chiar acum luăm fața Europei, ajutați de războiul din Ucraina

de: Mădălina Bahrim
23 03. 2022

Se spune că orice criză naște oportunități. Ei bine, nici războiul din Ucraina nu face excepție de la această regulă nescrisă a vieții. Pe fondul conflictului militar declanșat de Rusia în țara vecină, România are niște avantaje extraordinare, cel puțin în privința pieței muncii.

Pentru a înțelege mai bine cum va ajunge România să devanseze din perspectiva muncii state dezvoltate din Occident, trebuie să punctăm câteva aspecte de context.

Începem prin faptul că, în ultimii doi ani, pe fondul crizei sanitare și a restricțiilor impuse de autorități pentru a limita transmisibilitatea virusului în comunitate, munca de acasă a căpătat proporții neobișnuit de mari. Companiile au apelat la telemuncă sub forma unui colac de salvare, care le-a ajutat să nu-și blocheze activitatea și să mențină locurile de muncă pentru angajați, însă acum aceasta a devenit noua normalitate.

Numeroase sondaje de opinie indică faptul că firmele au prosperat de pe urma productivității crescute a angajaților remote, în timp ce angajații s-au îndrăgostit realmente de flexibilitatea oferită de munca de acasă. Așa se face că mulți nu mai vor să renunțe la această oportunitate, ba chiar o vor duce la următorul nivel, în 2022.

Cum va juca România un rol esențial pe piața globală

În contextul crizei din Ucraina, va crește fenomenul nomazilor digitali, iar România, deși este o țară preponderent needucată și săracă, are toate atuurile pentru a deveni un hot spot pentru acești lucrători.

Experții se așteaptă să atragem numeroși muncitori digitali, care vor veni în țara noastră să lucreze pentru companii din afară, atrași în special de viteza excepțională a internetului și, desigur, de costul de trai mai ieftin, comparativ cu state din vestul Europei.

Suntem ajutați, desigur, de legislația care încurajează vizele pentru nomazii digitali, dar și de faptul că avem o sumedenie de destinații turistice atractive, stațiuni la malul mării, la munte și splendida Deltă a Dunării. Toate acestea fac România deosebit de atractivă pentru cel mai nou fenomen de pe piața muncii la nivel global – nomadismul digital.